EKKO | 2023-11-03 - Hideki Matsutake aka Logic System

Hideki Matsutake aka Logic System

(Japan)

Det fjerde medlemmet av Yellow Magic Orchestra, Hideki Matsutake aka Logic System, et eksklusivt live-sett på årets Ekkofestival. En unik mulighet til å oppleve Matsutake som gjør sin siste konsert i Skandinavia før han pensjonerer seg.

For alle med interesse for elektronisk musikk fra 80-tallet er Yellow Magic Orchestra (YMO) en viktig referanse. YMO var for Japan det Kraftwerk var for Europa. Alltid i forkant av elektronisk og synthesizerbasert musikk.

Mindre kjent manne i gate er den dype betydningen av han som ofte omtales som deres fjerde medlem Hideki Matsutake. Frontmann Ryuichi Sakamoto tok dessverre kvelden i mars i år, og regnes som en av Japans største musikkeksporter gjennom tidene. Helt sentralt i lydbildet til YMO finner vi Hideki Matsutake. Han ble født i 1951 i Yokohama, Japan, og i en alder av 19 ble han lærling hos den musikkpioneren Isao Tomita. I studioet til Isao ham få utforske maskiner som modulære synthesizere lenge før folk flest hadde det minste håp om å kunne skaffe seg en, eller i det hele tatt visste hva det var. Hideki uttalte en gang følgende om viktigheten av Isao Tomita: "Å lage lyder som ingen har hørt, på måter som ingen har gjort, er noe jeg har lært av Tomita."

Betydningen av Hideki Matsutake er udiskutabel, både som produsent og lydartist, men også som musikkingeniør når det gjelder å flytte grensene for hva som kan oppnås med både tradisjonelle synthesizere så vel som omfattende modulære systemer som Moog og Emu.

For mange mennesker utenfor Japan er svært lite kjent om hva Hideki Matsutake har holdt på med siden YMO-dagene og de tre første Logic System-albumene. Han fortsatte også å ta del i soloaktiviteter av YMO-medlemmer som Haruomi Hosono og Yukihiro Takahashi utover gruppens oppløsning i 1983. Han var også medlem av videospillmusikkgruppen Akihabara Electric Circus i 1988 og komponerte musikk til videospillet Guardian Heroes fra 1996. I dag er Matsutake også styreleder i Japan Synthesizer Programmers Association (JSPA).Dato: fredag 3.11.

Tid: 00:15

Sted: Østre - Hus for lydkunst og elektronisk musikk

Åpningstid: 19:00 - 02:00

Billetter: Dagspass 220,-, Festivalpass 900,-