EKKO | 2023-11-03 - Abdullah Miniawy

Abdullah Miniawy

(Carl Gari / Egypt)

Da tekstene til den egyptiske forfatteren, komponisten og sangeren Abdullah Miniawy ble tagget på veggene i flyktningleiren i Syria, Tunisia og andre land under den arabiske våren, ble Miniawy definert som en politisk motstander av det undertrykkende regimet til alSisi i Egypt. I 2017 måtte Miniawy flykte til Frankrike. Å leve under undertrykkende regimer, sensur av kunsten og flukten fra Egypt, har satt store spor i artisten, og grunnlaget for mange av utgivelsene som skulle komme i etterkant. Abdullah Miniawy sier selv at tekstene hans er et uttrykk for religion, revolusjon og frihet.

Før flukten i 2017 hadde Miniawy begynt å samarbeide med den tyske avantgardiske trioen Carl Gari, som resulterte i mini-albumet «The Act of Falling from the 8th floor» (AD93, 2019). Konseptuelt dreier albumet seg rundt diktet som blir sunget av Miniawy i låten «B’aj بعاج». Diktet handler om protagonisten Abdullah som hopper fra åttende etasje i en blokk i Cairo, og mens han faller, skildrer han et mørkt bilde av det moderne Egyptiske samfunnet. De hardtslående arabiske tekstene og vokalene til Abdullah Miniawy i samspill med Carl Gari mørke og eksperimentelle elektroniske landskap ble godt mottatt av den internasjonale pressen, og Resident Advisor kåret bl.a. låten «Zawaj» fra albumet som årets låt fra 2019. Verket ble følgende år fremført på Rewire festivalen.

Til Ekkofestivalen kommer Abdullah Miniawy med sitt soloshow.



Dato: fredag 3.11.

Tid: 21:00

Sted: Østre - Hus for lydkunst og elektronisk musikk

Åpningstid: 19:00 - 02:00

Billetter: Dagspass 220,-, Festivalpass 900,-