2024-11-02 - Ismistik

Ismistik

(aka Bjørn Torske / Norge)

Før Bjørn Torske ble kjent som en pionér innenfor norsk leftfield disco, var han en del av det mystiske prosjektet Ismistik. Dette prosjektet, som han startet sammen med Ole Mjøs tidlig på 1990-tallet, ble et tidlig startskudd for hans imponerende karriere innen elektronisk musikk. Ismistik oppsto på en tid da den norske elektroniske musikkscenen fortsatt var i sin spede begynnelse.

Ismistik ble dannet i en periode preget av stor eksperimentering innen elektronisk musikk, sterkt påvirket av lydene fra Chicago House og Detroit Techno. I et lite rom som også fungerte som studentradio på Brygga i Tromsø, begynte Bjørn Torske og Ole Mjøs å eksperimentere, og de utviklet raskt sin egen unike lyd. Torske har selv beskrevet hvordan friheten de hadde på Brygga, hvor de kunne spille hva de ville, inspirerte dem til å utforske bruken av trommemaskiner og synthesizere.

Mellom 1991 og 1995 ga Ismistik ut tre EP-er og et album på det velkjente nederlandske plateselskapet Djax-Up-Beats. Disse utgivelsene etablerte Ismistik som en sentral aktør på den fremvoksende elektroniske scenen på 90-tallet. De tidlige utgivelsene, som «Bonus Bouncers», «Oasis» og «3rd Trace», viser tydelig påvirkning fra både Chicago og Detroit, men også en evne til å myke opp og raffinere de hardere elementene fra denne musikken.

Ismistiks siste utgivelse, LP-en «Remain» fra 1995, var et soloarbeid av Torske. Albumet balanserer elementer fra house, techno og ambient, og reflekterer de tidlige påvirkningene som formet hans musikalske identitet. Mens EP-ene hovedsakelig var laget for DJ-sett, fungerer «Remain» som en helhetlig lytteropplevelse, der melodiske basslinjer og stemningsfulle arrangementer smelter sammen for å skape et album som går langt utover dansegulvet.

Selv om Ismistik-prosjektet ble kortvarig, var det avgjørende for å etablere Bjørn Torske som en ledende skikkelse i både norsk og internasjonal elektronisk musikk. Det la grunnlaget for hans senere solokarriere, som inkluderer kritikerroste utgivelser som Nedi Myra og Trøbbel.

Ismistikutgivelsene har stått tidens prøve og forblir viktige milepæler i norsk house- og technohistorie, noe som nylig ble understreket med reutgivelsen på «Emotions Electric» i 2020. I tillegg ble det et gledelig gjensyn med Ismistik i fjor da det Oslo-baserte plateselskapet HMD Records ga ut en kassett med live-innspillinger fra Borgen i 1994.

Til festivalen har Bjørn laget et helt nytt live-sett, som fremføres på lørdagsnatten.



Dato: lørdag 2.11.

Åpningstid: 12:00 - 04:00

Tid: 01:00 - 01:45

Sted: Østre, Fongaard 2.etg

Ekstra info: Konserten er tilgjengelig for rullestolbrukere, og det er en stående konsert.

Billetter: Dagspass: 350,-, Festivalpass 900,- (gratis adgang på Bodegaen)