2024-11-02 - Actress

Actress

(England / Smalltown Supersound)

Hell i uhell var det en idrettsskade som førte til at Darren Cunningham alias Actress, ble en av Englands fremste eksponenter for nyskapende klubbmusikk.

Det var ikke musikk som var Cunninghams første kjærlighet – det var fotball. Som ung hadde han en lovende karriere for West Bromwich Albion, men en skade satte som nevnt en brå stopper for denne karrieren, noe som førte ham inn i musikkens verden. PFA (Professional Footballers Association) gav ham et økonomisk tilskudd til å studere, for å hjelpe ham ut i arbeidslivet post fotball-livet. Han valgte å studere Recording Arts i London.

Det var her hans reise som undergrunnskomponist begynte. En sirkel av festing, dans og dj-ing i London, kombinert med utforskning av produksjonsverktøy for lyd, presset frem en unik stil. «Jeg kastet meg ut i det, fra et praktisk, eksperimentelt synspunkt. Jeg brukte aldri metronom. Det er slik stilen min utviklet seg» sier Cunningham på Ninja Tune sine nettsider. Resultatet var ikke bare en enestående karriere som artist, men også etableringen av merkenavnet Werkdiscs - det startet som en klubbkveld med noen venner, men utviklet seg til et plateselskap som ga ut den første Actress-utgivelsen tilbake i 2004.

Actress unike soniske signatur, hvor techno, ambient og eksperimentell elektronisk musikk møtes, fanget raskt også oppmerksomheten til noen av Englands fremste plateselskaper. På kort tid hadde han utgivelser på toneangivende selskaper som Honest Jon’s og Warp. I 2012 ble Werkdiscs kjøpt opp av Ninja Tune, som ble hjemmet til mange av de kommende EP-ene og albumene hans.

I møtet med Darrens musikk vet du aldri hva du kan forvente, men som lytter er du alltid sikret en intens og tankevekkende opplevelse. Hvert album, hver EP, hver singel har alltid bydd på noe nytt. Hver komposisjon er som en reise gjennom en digital labyrint, der lytteren blir trukket inn i en udefinerbar atmosfære av mystikk og nysgjerrighet. Man sitter ofte igjen med flere spørsmål enn svar, men det er fint. Av og til må man bare hengi seg og være i musikken. Hans siste album «Static» (2024) kom overraskende nok ikke ut på Ninja Tune, men på det norske selskapet Smalltown Supersound.



Dato: lørdag 2.11.

Åpningstid: 12:00 - 04:00

Tid: 22:50 - 23:40

Sted: Østre, Fongaard 2.etg

Ekstra info: Konserten er tilgjengelig for rullestolbrukere. Det er en stående konsert.

Billetter: Dagspass: 350,-, Festivalpass 900,- (gratis adgang på Bodegaen)