EKKO | 2023-11-02 - Maria Horn & Sara Parkman: «Funeral Folk»

Maria Horn & Sara Parkman: «Funeral Folk»

(XKatedral / Sverige)

Funeral Folk er et verk som ble skrevet i 2022 av komponisten Maria W. Horn og folkemusikeren Sara Parkman.

Funeral Folk utforsker dødens musikalske femonolgi og sorgens ritualer. Sara Parkman er en svensk fiolinist, sanger og komponist som lager svensk folkemusikk. Maria W Horn er komponist og elektronisk musiker som studerer musikkens iboende spektrale egenskaper.

Stykket som fremføres på Ekkofestivalen ble opprinnelig komponert til danseoppsetningen «Funeral» av Mattias Lech og Lisen Ellard. Verket utforsker sorgritualer, død, tap, og dens plass i en avritualisert og døende sivilisasjon. Som en del av arbeidet med forestillingen møtte Parkman og Horn den kraelske “gråtekonen” Prikko Fihlman for å lære av tradisjonen rundt sørgesang. Sørgesang har tradisjonelt blitt brukt til å kanalisere kollektiv og personlig sorg, samt sunget i begravelser for å veilede den avdøde på deres siste reise.

Funeral Folk er et musikalsk møte mellom himmel og jord, der alt fra sakrale sanger, til jornlåter, folkemelodier fra Ångermanland, dronemusikk og black metal får ta plass. Musikken fremføres på et bredt sett med instrumenter: fioliner, siter og synther. Forvrengte elektriske gitarer, dreielire, og Mellotron. Korarrangementer og kubjeller. På konserten blir Mats Erlandsson med på gitar, vokal og siter.

Maria og Sara sitt musikalske vennskap begynte i et tenåringsband i hjembyen Härnösand i Sverige. I Funeral Folk har de returnert til dette fellesskapet, etter et tiår med egne musikalske reise, og trekker inspirasjon i alt fra minimalisme, spektralmusikk, finsk folkemusikk og black metal.

Sara Parkman er en kritikerrost svensk folkemusiker, fiolonist, sanger og komponist. På hennes siste utgivelser, har hun utforsket sin kristne arv - musikken som har vært del av hennes familie i generasjoner. Maria W Horn er en moderne komponist og synthesist som bruker instrumentering som spenner fra analoge synthesizere til kor, strykeinstrumenter, pipeorgel og kammermusikk formater.Dato: torsdag 2.11.

Tid: 21:00

Sted: Østre - Hus for lydkunst og elektronisk musikk

Åpningstid: 20:00 - 00:00

Billetter: Dagspass 220,- , Festivalpass 900,-


Dagens program