Körkarlen stumfilmkonsert

Ekko presenterer: presenterer:


STUMFILM, ORGEL, EL-GITAR OG ELEKTRONIKK

Den svenske regissøren Victor Sjöström fikk sitt internasjonale gjennombrudd med «Körkarlen» som feirer 100 år og er basert på romanen av Selma Lagerlöf. Sjöström spiller selv hovedrollen som David Holm – en mann som har havnet i elendighet, hvor han har drevet både familie og svirebrødre i nøden.

Like ved midnatt nyttårsaften blir han skadet i et slagsmål og må ta over det grufulle ansvaret som kjørekar og sjelesanker. Denne stumfilmen regnes som et av hovedverkene i svensk gullalder og har holdt seg bemerkelsesverdig godt som en uhyggelig spøkelseshistorie om forbrytelse og straff. Samtidig er den også en rørende kjærlighetshistorie og et virkningsfullt drama. Den regnes blant kjennere som sidestilt med klassikere som «Dr. Caligaris Kabinett» av Robert Wiene og F.W. Murnaus «Nosferatu».

Heile uttrykksregisteret i det store domkyrkjeorgelet vil bli brukt. Vanlegvis fylgjer filmmusikk det dramatiske forløpet i filmen ganske tett, men her vil det i større grad bli servert lange klangfalter i sakte, gradvis endring. I samspel med John Hegre på el-gitar og ymse elektronikk vil klangspekteret og utforskinga av musikalske idear bli ytterligare utvida.
– Sigbjørn Apeland

Medvirkende:
Sigbjørn Apeland – orgel
John Hegre – el-gitar og elektronikk

I samarbeid med Bergen internasjonale filmfestival BIFF og Bergen Kirkeautunnale.

Foto:
Körkarlen (1921) Filmografinr 1921/01
Victor Sjöström, Tore Svennberg


Dato: lørdag 25.9.

Sted:

Åpningstid: 20:00

Billetter: 100,-, barn under 15 år kommer inn gratis.

Kjøp billetter

Körkarlen stumfilmkonsert