HC Gilje: Radiant (NO)

Om Lights #6:
I radiant (2018) beveger en hvit laserstråle seg over en stor flate og tegner punkter og streker som bare er synlig et lite øyeblikk før det blir borte, bortsett fra at lysstrålen etterlater seg spor: Flaten er dekket med et fosforiserende pigment som fanger lys og deretter avgir et grønnlig skjær som gradvis blir borte. De enkle strekene projisert med det intense frenetiske hvite lyset fra laseren legger seg lag på lag i et kontinuerlig foranderlig nett av grønne skimrende linjer.
Det kraftige lyset fra laseren aktiverer ikke bare den fosforiserende overflaten på det runde gulvet, hele rommet blir lyst opp og intensivert av lyspulsene som reflekteres fra gulvet. Det hvite lyset kaster harde skygger ut i rommet i kontrast til grønnskjæret fra gulvet som gir et mykt lys til omgivelsene.
Fosforiserende “Glow in the dark” mineraler var kjent allerede på Galileo´s tid, da ble de kalt solsvamper. Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation), en relativt ny oppfinnelse, er en lyskilde kraftigere enn solen. En av de tingene som skiller laser fra andre lyskilder er den ekstremt smale lysstrålen som gir et konsentrert lyspunkt selv på lengre avstander.
Gilje utforsker forholdet mellom det alltid bevegelige lyspunktet og overflatens evne til å absorbere og avgi lys. Det skaper en spenning mellom det raske og det langsomme, øyeblikket i forhold til lengre strekk av tid, det som bygges opp og det som brytes ned.

Installasjonsversjonen av Radiant ble første gang presentert på Berlin Atonal i 2018.
Radiant Live er et bestillingsverk for Sonic Acts festivalen 2019.
Presentasjonen på Bergen Lights blir norgespremieren.
Additional sound programming: David Kiers.